Właściciele niewielkich mieszkań nie mogą sobie pozwolić na wygospodarowanie osobnej spiżarni, a i przestrzeń przeznaczona na kuchnię zazwyczaj nie jest zbyt duża. Zastosowanie kilku sprawdzonych rozwiązań pozwoli jednak pomieścić w kuchni zarówno wszystkie niezbędne sprzęty, jak i zapasy żywności.
Pierwszą zasadą, którą powinniśmy się kierować podczas urządzania kuchni, jest wykorzystanie całej dostępnej przestrzeni. Najprostszy sposób to wykonanie mebli na wymiar, jednak współcześnie skompletowanie odpowiedniego zestawu jest możliwe również z gotowych modeli. Wybierając meble, warto postawić na zabudowę do samego sufitu. Dzięki temu w wyższych wnętrzach będziemy mogli pozwolić sobie nawet na dwa rzędy szafek. Ponieważ korzystanie z nich może być nieco utrudnione, można tam schować sprzęty, których nie używamy na co dzień. Ciekawym rozwiązaniem jest także zastosowanie windy szafkowej, która umożliwia spuszczenie na dół zawartości górnych szafek. Warto wykorzystać także przerwy między dolnymi szafkami, stosując meble typu cargo. Dzięki nim nawet wąska przestrzeń może być funkcjonalnie zagospodarowana. Na specjalnych, wąskich półkach można umieścić przykładowo butelki z oliwą czy sokami albo środki do czyszczenia.
Sprytne rozwiązania
Im głębsza szafka, tym więcej przedmiotów można w niej zmieścić. Z drugiej jednak strony w takiej przestrzeni znalezienie potrzebnych rzeczy nie jest łatwe, a ich wyjmowanie również bywa utrudnione. Rynek oferuje jednak rozwiązania, które pozwalają poradzić sobie z tym problemem. Jednym z nich są wkłady szafkowe na prowadnicach, które można po prostu wysunąć. Inną opcją jest zastąpienie szafek pojemnymi szufladami. W takim przypadku warto zadbać o wyścielenie dna matą antypoślizgową. Dzięki niej przedmioty umieszczone w środku nie będą się przesuwać, co zapobiegnie stłuczeniu. Eksperci z firmy Häfele przekonują, że dobrym sposobem jest również zainwestowanie w pojemne szafki narożne. Łatwy dostęp do schowanych w nich przedmiotów zapewni system obracający zawartość szafki.
Jakość przede wszystkim
Kupując meble do kuchni, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich wygląd i pojemność, ale i na jakość wykorzystanych materiałów. Jeśli wybrane szafki czy szuflady charakteryzuje niska wytrzymałość, nie możemy umieścić w nich zbyt wielu przedmiotów, nawet jeśli wymiary mebli teoretycznie na to pozwalają. Jest to szczególnie ważne w przypadku miejsc, w których zamierzamy przechowywać ciężkie rzeczy, takie jak AGD czy słoiki z przetworami. Warto również sprawdzić, czy drzwiczki szafek domykają się cicho, a prowadnice działają bez zarzutu. Aby zyskać nieco więcej przestrzeni, tradycyjne drzwiczki można zamienić na klapę otwieraną do góry dzięki specjalnemu podnośnikowi.
Grunt to porządek
Urządzając kuchnię, zwróćmy uwagę na to, by jak najwięcej przedmiotów ukryć w zamkniętych szafkach czy szufladach. Otwarte półki z mnóstwem drobiazgów nie tylko negatywnie wpłyną na ogólny wygląd pomieszczenia, ale i sprawią, że postawione na nich przedmioty będą narażone na kurz. Odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni w kuchni to nie tylko kwestia właściwego doboru mebli, ale i odpowiedniego poukładania w nich poszczególnych przedmiotów. Pomogą w tym różnego typu wieszaki czy organizery, dzięki którym każda rzecz znajdzie swoje miejsce. Pozwoli to zaoszczędzić wolną przestrzeń i czas poświęcony na znalezienie potrzebnej rzeczy, a jednocześnie umożliwi utrzymanie sprzętów w dobrym stanie przez długi czas.
Anna Kapłańska